No text

Gilde Dordrecht

No text
Logo Gilde Dordrecht

Over Gilde Dordrecht

Gilde Dordrecht stelt zich ten doel de kennis en ervaring van vele mensen in de Drechtsteden - die zij in hun leven hebben opgedaan in werk of hobby - niet verloren te laten gaan, maar belangeloos, laagdrempelig en informeel over te dragen aan personen of instellingen die daarvoor serieuze belangstelling hebben.

Wat is Het Gilde precies?

Het Gilde is een stichting, die zo’n 25 jaar geleden werd opgericht om de kennis van de mensen die toen vervroegd werden gepensioneerd niet verloren te laten gaan, maar belangeloos beschikbaar te stellen aan iedereen op een laagdrempelige en informele wijze. Gilde Dordrecht is aangesloten bij Gilde Nederland; Gilde-Dordrecht is een aparte stichting. Nog steeds is de doelstelling: mensen van 50+ dragen belangeloos hun kennis en ervaring over aan anderen. Doordat het Gilde een stichtingsvorm heeft, kent het ook geen leden. Je betaalt dus ook geen ‘lidmaatschapsgeld’.

Wie kunnen gebruikmaken van deze diensten?

Particulieren, non-profitorganisaties en beginnende ondernemers. Alle adviezen zijn gratis, maar gemaakte kosten moeten worden vergoed. Het is dus een ‘ ouderen-voor-anderen’ organisatie; iedereen kan er gebruik van maken.

Waar bestaan deze diensten uit?

De Gilde vrijwilligers voeren geen klussen uit, maar zij adviseren op allerlei gebied, geven lezingen, begeleiden, converseren in vreemde talen en laten anderen profiteren van hun jarenlange ervaring in beroep of hobby.

Gilde Dordrecht organiseert o.a. stadswandelingen , waarbij gidsen bezoekers langs de mooiste plekjes van Dordrecht leiden. Gilde Dordrecht heeft ook een integratieproject, waar Gilde adviseurs buitenlanders helpen beter Nederlands te leren spreken. Een zekere basiskennis van het Nederlands is hierbij wenselijk. Misschien heb je zelfs al wel eens gehoord van dit spraakmakende project wat SamenSpraak heet.

En bij Gilde-Dordrecht zijn ook Conversatiegroepjes, in het Engels, Duits, Italiaans, Spaans en Frans. Wil je je kennis delen, of juist op peil houden, meldt je dan aan.

Het is buitengewoon lonend om andere mensen te kunnen helpen met datgene wat je zelf als vanzelfsprekend hebt aanvaard, maar wat voor die ander een bewonderde kunst is. Vrijwilligerswerk is lonend in de zin van de dankbaarheid, die je ondervindt van de persoon die je geholpen hebt. Het is niet vrijblijvend maar wel een bron van levensvreugde. En het geeft je heel veel contacten!

© 2019 Gilde Dordrecht

Privacyverklaring